Изкуството като професия

Share

Virginiq Stoyanova 

Завършва художествено училище “Сценични кадри и екрани изкуства ” Пловдив.
  член на Съюза на българските художници, секция живопис.


От 2007 започвам преподавателската си дейност  провеждам  групови занимания с хора които никога не са рисували, работа с деца и с хора  с увреждания.

Изпълнявам творчески проекти в различни области.

Самостоятелни изложби:

 • 1990 “Рисунки” – Театър МГТ “Зад Канала”, гр. София, България.
 • 1992 “А тъмнината я не схвана” – МГТ “Зад Канала”, гр. София, България.
 • 1992 “Валс с ангели” – галерия “Леседра”, гр. София, България.
 • 1993 “Черновите на Виргиния” – галерия “Леседра”, гр. София, България.
 • 1994 “В кавички” – галерия “Леседра”, Банка ОББ, гр. София, България.
 • 1996 “Ангели” – галерия “Леседра”, в НДК, гр. София, България.
 • 1996 “Арт-галерия” в гр. Кърджали, България.
 • 1997 “Галерия 2000”, гр. Прага, Република Чехия.
 • 2001 “Неравноделно безвремие” – галерия “Циклоп”, гр. София.
 • 2002 “Чанове в тишината” в хотел “Кемпински-Зографски”, гр. София, България.
 • 2002 “Музика” в галерията на хотел “Велина”, гр. Велинград, България.
 • 2003 “Прозорецът”, галерия “Триадис”, гр. София, България.
 • 2004 Международно “Артекспо”, Ню Йорк, САЩ.
 • 2004 “Българска приказка”, галерия “Триадис”, Вашингтон, САЩ.
 • 2006 “Ароматни картини”, галерия “Триадис”, гр. София, България
 • 2007 „Докосване”, галерия „Фанита”, гр. София, България гр. София, България
 • 2008 Международно  Арт Изложение  Сеул  Южна Корея

 • Картините й се намират в частни колекции в България, Гърция, Чехия, Унгария, Австрия, Швейцария, Германия, Холандия, Дания, Финландия, Великобритания, Франция, Италия, Испания, Португалия и САЩ.


Когато ме попитат с какво се занимавам, отговарям: „Художник съм, рисувам живописни картини”. Следващият въпрос е, „в какъв стил са картините ми; какво рисувам – пейзажи, цветя, портрети”… И винаги изпитвам затруднение да отговоря еднозначно на тези въпроси. Като млад художник ми казваха, че трябва да открия собствения си стил и още тогава не го разбирах и ми звучеше странно. Минаха много години, а все още не го разбирам. Стила за мен е етикет или по-точно рамка или чекмедже, в което сам се вкарваш или някой друг те слага. Да рисуваш десетилетия наред живописни картини по един и същи начин за мен е самоограничение. Защото човек се развива и се непрекъснато се променя. Творческият дух на човека е неспокоен; в различно време го вълнуват различни теми. Той търси нови изразни средства и техники за живописните си картини, с които да материализира идеите си. За определен период от време бях вдъхновена от Българския фолклор, цветовете, музиката, ритъма и пресъздаването им върху платната. Затова в много от картините ми има танци, шарки, селски сюжети. Например, в картината си „Самодиви”, освен митичните народни персонажи шевицата присъства като основен елемент. А в „На крилете на любовта”, „Януарски празник ", „Приказка”, „Прозорецът” изобразявам като в мозайка целия жизнен цикъл – ден и нощ, влюбени, сватба и веселие, масата, хорото – музиканти, сенокос, пързалка, дори гробищата. Виждайки камара от тикви, се загледах и си казах, ....как да неги нарисуваш! Та, това е готова живописна картина !Така създадох цикъла „Изобилие”, защото окото на художника забелязва красота и картина навсякъде – дори там, където другите я подминават. В изложбата си „Ароматни картини” бях вдъхновена от ръчно изработена тибетска хартия с втъкани листа от цветя, семена и части от растения с различен цвят и фактура. Така създадох колажи, които декорирах с ръчно изработени ароматни висулки.
  В изложбата ми  „Докосване”, живописните картини  „Усещам присъствието ти”, „Понякога ще идвам във съня ти”, „Лятна нощ” могат да се нарекат модернистични, постмодерни или абстрактни; в „Обичам те до слънцето и вятъра”, „Пред храма на моята душа” и „Луната на нейния престол” правя колаж от ръчно плетени дантели. Материалите са различни, могат да бъдат камачета, пясък, клечки или дантели -те са само средство да изразя идеите си.
Затова, на пръв поглед живописните картини са толкова различни, без ясно определен стил. Но по-важна в тях е същността, духа, а не толкова техниката; любовта, романтиката и стремежа към светлина и красота. Все дълбоки и съкровени желания, от които всеки има нужда в този забързан и прозаичен делник.

 

Подаръкът Ви може да е сред тези чувствено нежни уникати, които да прегърнат любимия ви човек.

Ръчно рисуван копринен шифон

Понесена от вълните

Ръчно рисуван копринен шифон