Рецензии

Вестник „Нова зора”, бр 46/20.ХІ.2007 г. Виржиния

„Докосване”-то и Виржиния

На 13-ти ноември в галерия „Фанита” Виржиния Стоянова откри поредната си изложба. Този път я нарече „Докосване”, типично за стила й и много показателно за цялостния дух на творбите й. Виржиния подреди свои творби, работени на „един дъх”, както сподели тя, вдъхновени от Пловдивската нощ на галериите – един невероятен празник за окото и душата. Творбите на Виржиния от цикъла „Докосване” документират друго измерение на дълбокия й талант, могат да се нарекат „модернистични”, „абстрактни” и „постмодерни”. Но, все едно, почеркът й е все същият. А най-кратко описание за този несравним стил на Виржиния е думата „талант”. Талантът личи. От всички кътчета на малката галерия и от всяко докосване на четката. Виржиния се е осмелила да рисува върху фрагменти от текстил, дантели, които придават невероятен обем на творбата. Разположила е фигурите в особена вертикала, която ги вгражда, сякаш в небето, оставайки си тук, на земята. Загатнатите сюжети и топлия колорит, ултрамарин и драматична охра слагат артистичния си отпечатък на картините.

...

 

Вестник „24 ч.”, бр. 25(4460)/26.І.2004 Виржиния С

Петима Българи на Артекспо, Ню Йорк. Галерия „Триадис” се конкурира с над 1000 за право на участие

Международното Javits center в Ню Йорк е ед...

 

Вестник „Нова зора”, бр 36/7.Х.2003 г.

Отсам канала, край дърветата

В една малка, но силна като автори галерия („Триадис”) се е приютила поредната изложба на художничката Виржиния Стоянова, „Прозорецът”. В тази изложба тя представя 18 платна, с които очевидно иска да ни накара да „дръпнем пердето”. А дръпнем ли го, ще открием красотата на нейната живопис, която някои определят като наивистична. Повдигнем ли пердето, виждаме „Сватба под прозореца”, „Изобилие”, „На крилете на любовта”, „Когато небето целуна земята”. Виржиния Стоянова очевидно има усет за връзките и конвергентните точки на живота. Тя не само иска да зарадва човешкото сърце, да го стопли и да го „размекне от мечти”, по нейните думи. Нещо повече, тя като че ли се стреми да построи наново изгубената хармония между вътре и вън, между душата и балтона, между излитането и ежедневието. Иначе как да се обясни слънчевата широта, ласките на пейзажа и овладяната радост на общуването в картините й.

...

 

Вестник „Демокрация”, бр./23.І.2002 г.Виржиния Сто

„Чанове в тишината”

„Чанове в тишината” е името на 11-тата самостоятелна изложба на художничката Виржиния Стоянова. Вдъхновение й е Българс...

 

Вестник „Нова зора”, бр 33/11.ІХ.2001 г. Виржиния

В празвука на вечността

Художничката Виржиния Стоянова подреди свои платна в галерия „Циклоп”. Но тя се оказа съвсем недостатъчна, за да побере почитателите и приятелите на младата художничка, дошли да „видят и чуят”, какво ще им каже със своето „Неравноделно безвремие”. Под това име Виржиния е обединила творбите си, наглед твърде противоречиво, то е изключително симпатично и точно. Колкото и странно да се стори някому, особено в днешния проблемен и прагматичен Български делник, художничката е съумяла да интерпретира исконно Българското в своите платна – вечният ритъм на Българската душа. Ритъм, чийто ключ е фолклорът, нескончаем и неугасим. Строгото светско око, навикнало на модерни експерименти, вероятно ще остане гладно при вида на картините на Виржиния, поели в себе си красотата, загадката и вълнението на прастарото чувство и познание за Българските корени.

...

 

Подаръкът Ви може да е сред тези чувствено нежни уникати, които да прегърнат любимия ви човек.

Ръчно рисуван копринен шифон

Понесена от вълните

Ръчно рисуван копринен шифон